Bepaal welk autokosten budget past bij jouw wensen

Welke afwegingen maak jij als het gaat om een auto van de zaak? Bepaal in 8 stappen jouw autokosten. Je krijgt inzicht in de belangrijkste keuzes en hun invloed op jouw budget. Aan het eind heb je een persoonlijk autokostenprofiel waarmee je scherp kunt inkopen. Als je een (gratis) MijnMKB account aanmaakt, bewaren we dit profiel voor je, kun je het inzien en heb je recht op gratis onafhankelijk advies van een adviseur. We maken voor jou ook een 'to do' lijst aan die je helpt kiezen, besparen en afwegingen maken rond je zakenauto('s) en mobiliteit.

MKB Servicedesk kan je ook meteen aan een passende en geheel vrijblijvende aanbieding helpen.

Hoeveel kilometer ga je rijden?

Het kostenniveau voor onze rekenauto, een gemiddelde Nederlandse zakenauto, ligt iets boven de € 800/maand, bij 30.000 km per jaar. We rekenen met de 'total cost of ownership' inclusief brandstof. De auto is voor drie jaar gefinancierd. Je kunt je een leaseauto voorstellen (bijvoorbeeld full operational lease) maar dat hoeft niet. Op de financieringsvorm komen we nog terug. Begin de berekening door aan te geven hoeveel kilometer je denkt te rijden.

Onze rekenauto maakt 30.000 kilometer per jaar. Verwacht je meer of minder te rijden per jaar?

Wat is de looptijd van je contract of de periode waarmee je rekent?

Als je een zakenauto financiert via lease heb je te maken met een contractduur. Ook als je in eigen beheer financiert werk je met een bepaalde periode. Die gebruik je om je kosten te berekenen en voor fiscale doeleinden. Een korte periode levert hogere kosten op per maand. Je bent dan wel flexibeler.

Wat is jouw ideale looptijd?
Bij een kortere looptijd zijn de kosten per maand hoger. De onderneming is wel flexibeler.
Een min of meer gemiddelde looptijd waar wij ook mee rekenden. Langer betekent lagere kosten per maand maar ook minder flexibiliteit.
Een relatief lange looptijd. Je bent minder flexibel maar je maandkosten zijn lager.
Een lange looptijd. Je bent minder flexibel maar je maandkosten zijn lager.

Wat voor soort autorijder ben je?

Je kunt uit veel merken en modellen kiezen. Bij deze vraag gaat het om de grote lijn. Ben je merkgevoelig? Gaat je voorkeur uit naar een grotere en/of luxere auto of ga je voor eenvoud en functionaliteit?

Ga je voor budget en functie? Wil je een wat grotere of luxere auto? Heb je een voorkeur voor een 'A-merk'?
Slechte auto's worden niet meer gemaakt. Een eenvoudige auto, niet groot of luxe, geen merkenvoorkeur.
Een wat grotere auto of luxere auto maar geen voorkeur voor een zogenaamd A-merk
Een niet te grote of luxe auto maar wel van een merk waarin je gezien wilt worden.
Je kiest voor een grotere en/of luxere auto van een A-merk

Wil je een elektrische auto overwegen?

De overheid stimuleert de aanschaf van elektrische auto's. De onderneming moet winst maken om bepaalde fiscale voordelen te benutten. Je betaalt geen BPM (aanschafbelasting) en wegenbelasting. Je kiest met elektrisch voor een innovatieve uitstraling en belast het milieu minder. Daartegenover staan nadelen. Een elektrische auto heeft vaak een beperkt bereik en de mogelijkheden om op te laden zijn nog beperkt.

Er zijn dus voor- en nadelen, maar de eerste vraag is natuurlijk: zou jij een elektrische of hybride auto willen overwegen?
Zeker weten? Er zijn ook nog gemeentes die de aanschaf van elektrische auto's belonen met een subsidie....

Beschik je over mogelijkheden om de auto zelf geheel of gedeeltelijk te financieren?

De financiering van je auto kan op verschillende manieren. De meest gekozen manier is full operational lease. Je huurt dan eigenlijk de auto voor langere tijd, je bent ook maximaal ontzorgd. Met financial lease ben je aan het eind ook eigenaar van de auto. Er is vaak een begintermijn en een hogere eindtermijn. Je kunt de auto ook zelf financieren vanuit de onderneming. Wat je ook wilt kiezen, de afweging begint bij de vraag: beschik je over middelen om de auto zelf te financieren?
Als je geen eigen liquide middelen wilt of kunt missen kies je voor full operational lease. De maandkosten zijn lager dan bij financial lease maar je wordt geen eigenaar van de auto. Je bent wel flexibel en 'ontzorgd'.
Als je kunt beschikken over eigen middelen kun je kiezen voor financial lease met eventueel een hogere eerste en laatste termijn, of alleen een slottermijn. Je maandkosten zijn hoger maar je wordt wel eigenaar.
Als je zelf financiert heb je verder geen financieringskosten. Omdat de rente laag is brengt je geld op de bank ook weinig op. Je kunt soms ook fiscale voorzieningen benutten.

Benzine of diesel?

Jij maakt relatief veel kilometers. Diesel is dan waarschijnlijk voordeliger. Geef aan of jij toch benzine wilt rijden, ook als diesel voordeliger is.
Sommige mensen willen gewoon een benzinemotor. Ook als door de vele kilometers diesel economischer is.
Sommige mensen willen gewoon een benzinemotor. Ook als door de vele kilometers diesel economischer is.
Sommige mensen willen gewoon een benzinemotor. Ook als door de vele kilometers diesel economischer is.

Hoeveel contracten denk je in 2018 af te sluiten?

Het loont te onderhandelen als je meer dan één contract wilt afsluiten. Voor hoeveel zakenauto's ga jij in 2014 de markt op?

Is besparen op brandstof en onderhoud belangrijk?

Er zijn veel manieren om te besparen op brandstof en onderhoud. Een deel kan de onderneming zelf bereiken. Andere besparingen zijn alleen te behalen met medewerking van de berijder. Hoe belangrijk is besparen op autokosten voor jouw onderneming? En wil je de berijder in je inspanningen betrekken?
Graag alle vragen beantwoorden om verder te kunnen